antioksidan , antibakteriyel , propolis - Printable Version +- GHOSTS we knew (http://www.ghostsweknew.de) +-- Forum: My Category (http://www.ghostsweknew.de/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: My Forum (http://www.ghostsweknew.de/forumdisplay.php?fid=2) +--- Thread: antioksidan , antibakteriyel , propolis (/showthread.php?tid=3073) |
antioksidan , antibakteriyel , propolis - Tanitim - 01-28-2020 Doğa’nın Mucizeleri Antioksidan Gıdalar! Propolis, Elma Sirkesi, Tarçın, Zencefil, Zerdeçal, Ham Bal ve Faydaları Uzmanlar antioksidan açısından zengin olan besinler hakkında görüşlerini paylaştı ve literatürde yer alan bilimsel çalışmalardan bahsetti. Propolis Uzmanı, Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı propolis hakkında şunları söyledi; arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı propolis, yüksek antioksidan özelliğinin yanı sıra, antiviral, antimikrobiyal ve antifungal özelliklere de sahiptir. Bu sayede özellikle mevsim geçişlerinde ve üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında tedaviye destek olarak düzenli propolis kullanımı hastalığın semptomlarını azaltıcı özellik göstermektedir. Tanuğur; propolisin üst solunum enfeksiyonlarında kullanımı ile ilgili yapılan bir bilimsel çalışmadan bahsetti; “2006 yılında Amerika’da Ohio Eyalet Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bilimsel çalışmada, 5-10 yaşları arasındaki 81 çocukta üst solunum yolu enfeksiyonuna karşı propolisli karışımın kullanımı incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda; uygulanan propolisli karışımın, üst solunum yolu enfeksiyonu vaka sayısında, semptomlarının süresinde ve hastalık süresinde azalma meydana getirdiği ortaya konulmuştur.” Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara; “Bal ham halde iken antibakteriyel aktivite gösteren doğal bir gıdadır. Ham bal kovandan elde edildiği hali ile besin değeri korunmuş, ısıl işlem uygulanmamış %100 doğal baldır. Her çocuk ortalama olarak senede 6-8 kez viral üst solunum yolu enfeksiyonu geçirir. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların %74’ünde ise öksürük, boğaz ağrısı ve boğaz kaşıntısı şikayetleri gözlemlenir. Ben kendi hastalarıma mutlaka propolis ile ham balın beraber kullanımını öneriyorum. Propolis ve ham balı düzenli kullandıklarında ise semptomların azaldığını birebir gözlemliyorum. Ham balın içerisinde; aminoasitler, A, C, E ve B grubu vitaminleri, folik asit, demir, çinko ve antioksidan özellik gösteren fenolik ve flavonoid bileşenler yer alır. Ham bal bu değerli içeriğiyle antienflamatuvar, antiviral, antibakteriyel ve antioksidan özellik gösteriyor. Öksürüğün azalmasına yardımcı olur” diye ekledi. Prof. Dr. Ateş Kara ayrıca; doktorların ve bilim insanlarının takip ettiği veri tabanlarında ham bal ile ilgili birçok bilimsel çalışma olduğunu belirtti. “2007 yılında American Medical Association tarafından yayınlanan çalışmada, üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren çocuklarda ham bal kullanımının etkisi araştırılmıştır. Çalışma, 2-18 yaşları arasındaki 105 çocuk üzerinde uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, ham bal uygulanan grupta gece öksürükleri ve uyku kalitesinde iyileşme görüldüğü belirlenmiş ve destek olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Bu gibi çalışmalar gösteriyor ki, ham balın tedaviye destek olarak kullanıldığında faydası olabilmektedir” diye açıkladı. Diyetisyen Dilara Koçak, özellikle vücudu arındırma aşamasında düzenli olarak antioksidan alınması gerektiğinin altını çiziyor. “Yüksek oranda fenolik ve flavonoid içeren propolis, zencefil, zerdeçal, tarçın ve elma sirkesi gibi besinler düzenli olarak beslenmeye dahil edilmelidir. Yetersiz antioksidan içeren diyetler, kişilerde daha sonra sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi. Dilara Koçak; yüksek antioksidan içeren besinlerin tanımlarını şu şekilde yapıyor; “Sirke; çok eski yıllardan bu yana kullanılan özel bir fermente üründür. Sirke, içeriğinde bulunan organik asitler, fenolik bileşikler, vitaminler ve mineraller sayesinde; antimikrobiyal, antioksidan, antidiyabetik, antikarsinojenik, antienfeksiyon etkiler başta olmak üzere sağlık üzerine birçok olumlu etki göstermektedir. Zencefil; Zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince uzun yapraklı, sarı kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir. Antiviral ve antibakteriyal özellik gösterdiği için bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Zerdeçal; Zencefilgiller familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Ana etken maddesi kurkumin flavonoidi olan Zerdeçal, C, E ve A vitaminlerini ve çeşitli organik asitleri doğal olarak içerir. Nefes tıkanıklığı, öksürük, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, nezle gibi durumlarda tedaviye destek olarak kullanılabilir. Tarçın; Defnegiller familyasından yaprak dökmeyen aromatik kokulu ağaç cinsi bir bitkidir. Oldukça lezzetli bir baharattır. Tarçın polifenoller başta olmak üzere pek çok etken maddeyi doğal olarak içerir. Aynı zamanda kalsiyum, krom, bakır, iyot, demir, manganez, çinko, fosfor ve potasyum gibi eser elementler de içerir. Antienflamatuar, antimikrobiyal, antioksidan, antitümör, kardiyovasküler, kolesterol düşürücü ve immünomodülatör etkilere sahiptir. Dilara Koçak son olarak; “Ben danışanlarımın diyet listelerine mutlaka antioksidanlardan zengin gıdaları ekliyorum. Bunların başında da propolis geliyor. Özellikle detox özelliğinden dolayı elma sirkesini yazmayı da atlamıyorum. Bir kase yoğurt içerisine 2 tatlı kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı tarçın ve 10 damla propolis ile kan şekerinde dalgalanma yaşayan danışanlarıma, kan şekerini dengeleyici bir ara öğün tarifi ekliyorum. Ham balın, propolis, zencefil, zerdeçal ve tarçın ile birlikte tüketilmesini bu bileşenlerin sinerjik etkisinden dolayı özellikle tavsiye ediyorum. Zencefil ve zerdeçalda bulunan C vitamini propolisin vücutta emilimini de arttırmaktadır. Hepsi antikanserojen özellik gösteren bu doğal gıdaların beslenmede her gün yer alması, kanserden korunmada çok etkili bir yol” dedi. http://www.beeo.com.tr |