04-05-2019, 10:28 AM
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, Anadolu propolisinin çocuk ve yetişkin beslenmesinde düzenli olarak kullanımını öneriyor.
Dünyada bilinen en güçlü antioksidanlardan biri olan propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikalleri; yani vücudun artık maddelerini yakalayarak, vücuttan atılmasını sağlarlar. Serbest radikaller vücuttan uzaklaştırılmazsa; hücrenin ölümüne, kanser vb. kronik ve yıkıcı rahatsızlıklara yol açar. Bu sebeple hem yetişkinlerin hem de çocukların her gün dışarıdan antioksidan takviyesi alması son derece önemlidir. Propolis dünyada bilinen en güçlü antioksidanlardan biridir. Her gün düzenli propolis tüketerek, hücre atıkları olan serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırmak ve vücudu daha sağlıklı hale getirmek mümkündür. Bu anlamda propolis bir detoks etkisi yaratır.
Propolisin sağlık açısından pek çok olumlu etkisinin olduğundan bahseden Bee'o Arı Ürünleri kurucularından Boyacıoğlu; "Propolis antioksidan etkisinin yanı sıra; antimikrobiyal, antiviral, antifungal, antienflamatuvar, antiseptik ve antitümör özellikleriyle insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Düzenli olarak propolis tüketmek, bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı korunmamızı sağlar. Vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur" şeklinde belirtti.
Çocuklarda propolis kullanımının önemine dikkat çeken Boyacıoğlu "Propolis tüketimi bağışıklık güçlendirici etkisiyle çocuk sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Çocuklar kreş, okul vb. kalabalık ortamlarda maruz kaldıkları hastalık yapıcı etmenler dolayısıyla sık sık hasta olurlar. Propolis ise bağışıklığı tamamen doğal yollarla destekleyerek çocukların savunma sistemini güçlü kılar. Hastalanma sıklığının ve antibiyotik kullanımının azalmasına yardımcı olur" dedi.
Propolisin dünyada bilinen en eski ve doğal bağışıklık destekleyicilerinden biri olduğunu belirten Boyacıoğlu şunları da ekledi: Propolis antioksidanlardan oluşan tamamen doğal bir arı ürünüdür. Çocuklarınızın günlük beslenmesine dahil ederek antioksidan ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ancak propolis kovandan çıktığı ham haliyle tüketilememektedir. Çünkü vücudumuz propolisin ham halinden yararlanamamaktadır. Mutlaka doğru bir şekilde özütlenerek damla formuna getirilmesi gerekir. Örneğin, %20 oranında propolis içeren bir damladan günde çocuklar için en az 10 damla, yetişkinler için en az 20 damla tüketilmesini tavsiye ediyorum. Hastalık durumunda bu miktarlar çocuklarda 40 damla, yetişkinlerde 80 damlaya kadar çıkarılabilir. Propolisli ballı karışım ürünlerinden ise günde 1 tatlı kaşığı tüketmelerini öneriyorum. İyi hazırlanmış bir propolis özütünde sadece antioksidan maddeler bulunur. Yapılan çalışmalarda, propolis özütünün bileşiminde, kafeik asit fenetil ester, apigenin, krisin, galangin, pinosembrin, kafeik asit gibi fenolik flavonoid bileşenler olduğu belirlenmiştir. Bunlar; propolise hem antioksidan hem de antimikrobiyal özellik kazandırırken; aynı zamanda solunum yolları hastalıkları, astım, alerjik astım, bronşit, bronşiolit, mide bağırsak rahatsızlıkları, kanser, ağız içi aft, yara ve uçukların tedavisine destek olarak kullanımını da mümkün kılmaktadır" şeklinde belirtti.
Boyacıoğlu son olarak; "Propolisle ilgili internette ve sosyal medya platformlarında hatalı bilgiler de yer alabildiği için tüketicilerin sadece güvenilir kaynaklardan elde edilmiş bilimsel yayın ve verileri dikkate almasını tavsiye ediyorum. Google bilimsel bir veritabanı değildir. Biz bilimsel veritabanı olarak PubMed, Science Direct, Wiley, Springer gibi uluslararası bilimsel araştırmaların yayınlandığı kaynakları kullanırız. Bu kaynaklara bakıldığında, propolis ile ilgili insan sağlığı üzerinde yapılmış pek çok bilimsel çalışmanın olduğunu ve bu çalışmalarda hep olumlu sonuçların elde edildiğini görüyoruz. Bu sebeple, Anadolu propolisinin düzenli olarak beslenmeye dahil edilmesini öneriyorum" şeklinde ekledi.
Dünyada bilinen en güçlü antioksidanlardan biri olan propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikalleri; yani vücudun artık maddelerini yakalayarak, vücuttan atılmasını sağlarlar. Serbest radikaller vücuttan uzaklaştırılmazsa; hücrenin ölümüne, kanser vb. kronik ve yıkıcı rahatsızlıklara yol açar. Bu sebeple hem yetişkinlerin hem de çocukların her gün dışarıdan antioksidan takviyesi alması son derece önemlidir. Propolis dünyada bilinen en güçlü antioksidanlardan biridir. Her gün düzenli propolis tüketerek, hücre atıkları olan serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırmak ve vücudu daha sağlıklı hale getirmek mümkündür. Bu anlamda propolis bir detoks etkisi yaratır.
Propolisin sağlık açısından pek çok olumlu etkisinin olduğundan bahseden Bee'o Arı Ürünleri kurucularından Boyacıoğlu; "Propolis antioksidan etkisinin yanı sıra; antimikrobiyal, antiviral, antifungal, antienflamatuvar, antiseptik ve antitümör özellikleriyle insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Düzenli olarak propolis tüketmek, bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı korunmamızı sağlar. Vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur" şeklinde belirtti.
Çocuklarda propolis kullanımının önemine dikkat çeken Boyacıoğlu "Propolis tüketimi bağışıklık güçlendirici etkisiyle çocuk sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Çocuklar kreş, okul vb. kalabalık ortamlarda maruz kaldıkları hastalık yapıcı etmenler dolayısıyla sık sık hasta olurlar. Propolis ise bağışıklığı tamamen doğal yollarla destekleyerek çocukların savunma sistemini güçlü kılar. Hastalanma sıklığının ve antibiyotik kullanımının azalmasına yardımcı olur" dedi.
Propolisin dünyada bilinen en eski ve doğal bağışıklık destekleyicilerinden biri olduğunu belirten Boyacıoğlu şunları da ekledi: Propolis antioksidanlardan oluşan tamamen doğal bir arı ürünüdür. Çocuklarınızın günlük beslenmesine dahil ederek antioksidan ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ancak propolis kovandan çıktığı ham haliyle tüketilememektedir. Çünkü vücudumuz propolisin ham halinden yararlanamamaktadır. Mutlaka doğru bir şekilde özütlenerek damla formuna getirilmesi gerekir. Örneğin, %20 oranında propolis içeren bir damladan günde çocuklar için en az 10 damla, yetişkinler için en az 20 damla tüketilmesini tavsiye ediyorum. Hastalık durumunda bu miktarlar çocuklarda 40 damla, yetişkinlerde 80 damlaya kadar çıkarılabilir. Propolisli ballı karışım ürünlerinden ise günde 1 tatlı kaşığı tüketmelerini öneriyorum. İyi hazırlanmış bir propolis özütünde sadece antioksidan maddeler bulunur. Yapılan çalışmalarda, propolis özütünün bileşiminde, kafeik asit fenetil ester, apigenin, krisin, galangin, pinosembrin, kafeik asit gibi fenolik flavonoid bileşenler olduğu belirlenmiştir. Bunlar; propolise hem antioksidan hem de antimikrobiyal özellik kazandırırken; aynı zamanda solunum yolları hastalıkları, astım, alerjik astım, bronşit, bronşiolit, mide bağırsak rahatsızlıkları, kanser, ağız içi aft, yara ve uçukların tedavisine destek olarak kullanımını da mümkün kılmaktadır" şeklinde belirtti.
Boyacıoğlu son olarak; "Propolisle ilgili internette ve sosyal medya platformlarında hatalı bilgiler de yer alabildiği için tüketicilerin sadece güvenilir kaynaklardan elde edilmiş bilimsel yayın ve verileri dikkate almasını tavsiye ediyorum. Google bilimsel bir veritabanı değildir. Biz bilimsel veritabanı olarak PubMed, Science Direct, Wiley, Springer gibi uluslararası bilimsel araştırmaların yayınlandığı kaynakları kullanırız. Bu kaynaklara bakıldığında, propolis ile ilgili insan sağlığı üzerinde yapılmış pek çok bilimsel çalışmanın olduğunu ve bu çalışmalarda hep olumlu sonuçların elde edildiğini görüyoruz. Bu sebeple, Anadolu propolisinin düzenli olarak beslenmeye dahil edilmesini öneriyorum" şeklinde ekledi.